Mobil

Mark Zuckerberg’den WhatsApp rakibi iMessage’a gönderme

Meta CEO’su Mark Zuckerberg, bir iştiraki olan Instagram’da yaptığı paylaşımda, bir başka iştiraki olan WhatsApp’ın iMessage’dan daha güvenli olduğuna dikkat çekiyor.

Zuckerberg, paylaşımında, New York şehrinde bulunan Pensilvanya İstasyonunun girişindeki bir reklam panosunun fotoğrafına yer veriyor. Bu reklamda Apple’ın Mesajlar uygulamasındaki mavi ve yeşil balonlar gösteriliyor. Onların altında yer alan üçüncü balonda ise “özel balon” mesajı yazıyor ve WhatsApp’ın tamamen özel bir platform olduğu vurgulanıyor.

Fotoğrafın altında yer alan metinde Zuckerberg, bu reklam panosunun altını çizdiğini tekrarlayarak WhatsApp’ın açık ara özel ve güvenli bir platform olduğunu söylüyor. Android ve iOS’in içinde olduğu platformlar arası şifreli mesajlaşma ve kaybolan mesajlar, CEO’nun iddiasının temelini oluşturuyor.

Ayrıca paylaşımda Apple’ın iCloud yedeklerinin iMessage şifreleme anahtarlarını da içerdiğine dair bir gönderme var. Ne var ki, iPhone kullanıcılarının da yedeklerinin uçtan uca şifrelenmiş biçimde alma imkanları bulunuyor.

iPhone kullanıcılarının Android kullanıcılarıyla iMessage üzerinden şifrelenmiş konuşmalar yapamayacağı doğru. Apple RCS standardına uyum sağlamıyor. Bu mesajlaşma standardı belirli koşullarda şifrelenmiş mesajlaşmayı etkinleştiriyor. Bununla birlikte Apple, iMessage için Android desteği de sunmuyor.

Kaybolan mesajlar ise gerçekten işe yaramaktan çok bulunmasının bir reklam gibi kullanıldığı özellik niteliğini taşıyor. Bu özellik WhatsApp dışında başka mesajlaşma platfomlarında da bulunuyor. WhatsApp’ın bunu neden “daha gizli” olmaya yardımcı bir özellik olarak ön plana çıkardığı açık değil. Apple’ın da iOS 16 ile birlikte getirdiği, gönderilmiş bir mesajı en fazla üç dakika içinde silme seçeneği bulunuyor.

Zuckerberg’in, WhatsApp’ın uçtan uca şifrelenmiş yedekler almaya imkan tanıyan tek platform olduğu iddiası da tam olarak doğru sayılmaz. Eğer bir iPhone kullanıcısı seçerse, iPhone’unun yedeğini bilgisayara şifrelenmiş biçimde alabilir. iCloud yedeklemesini seçtiği takdirde, iMessage için şifreleme anahtarı da yedeğe eklenir. Bu, kullanıcıları korumak için alınmış bir yöntem olarak nitelendiriliyor. Böylelikle şifre unutulsa bile mesajlar kaybolmayacaktır.

Bununla birlikte Apple’ın yöntemi devletlerin, bir kişinin iCloud yedeklemesinde saklanan şifreli iMessage’larından bilgi almak için Apple’ı mahkemeye çağırabileceği anlamına geliyor. Apple, yalnızca bir vakaya özgü veri isteklerine uyduğunu ve sağlanan kapsamın dışında hiçbir bilgiyi açıklamadığını söylüyor.

WhatsApp başkanı Will Cathcart’tan bir dizi tweet de, Zuckerberg’e benzer iddialar içeriyor. Hatta iMessage’ın uyarı göstermeden veya kullanıcı iznini almadan SMS’e dönebildiğini hatırlattı. Halbuki Apple’ın bu hareketi devredışı bırakmayı sağlayan özel bir kontrolü bulunuyor.

Meta ve Google, Apple’ın iPhone kullanıcıları arasında baskın olan iMessage platformuna karşı savaşı doğru veya tam olarak doğru olmayan bilgilerin karışık biçimde yer aldığı reklam kampanyalarıyla sürüyor. Her iki şirket de, platformlarının güvenli ve emniyetli olduğuna dair kullanıcıları ikna etmeleri durumunda kazanabileceklerini düşünüyor. Bununla birlikte yıllar boyunca kullanıcı verilerini topladıklarını ve bunların üzerinden milyarlarca dolar para kazandıklarını da unutmamak gerekiyor.



#Mark #Zuckerbergden #WhatsApp #rakibi #iMessagea #gönderme

Facebook

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu