Mobil

Apple Watch Series 8 inceleme, yorumlar, video

Apple, 2022 sonbaharında Apple Watch serisini kapsamlı biçimde yeniledi. Öncelikle Apple Watch Series 3 en sonunda resmi satıştan kaldırıldı. 2020’de çıkmış olan Apple Watch SE’nin 2. nesil versiyonu geldi. Buna ek olarak Apple Watch Ultra da, en üst seviyede ve dış ortamın zorlu koşullarına dayanıklı gövdeye sahip bir akıllı saat seçeneği olarak geldi. Şimdiye kadar Apple Watch ürün yelpazesinin en tepesinde yer alan “Apple Watch Series” saatleri ise Apple Watch Series 8 ile artık ortanca seçenek niteliğini taşıyor. Buna rağmen farklı kasa ve kayış seçenekleriyle hayatın her alanında bilekte uyumlu biçimde duracak bir akıllı saat olmayı sürdürüyor. Geçen yazın başlarında Apple Watch Series 7 Cellular modelini incelemiştik. Şimdiyse elimizde, yine paslanmaz çelik gövdeli ve Cellular özellikli Apple Watch Series 8 var. Grafit kasası ve ona eşlik eden Milano kayışıyla fiyatı Apple Watch Ultra’ya oldukça yakın olan bu akıllı saat ile ilgili öne çıkan özellikler ve sunduğu deneyim Apple Watch Series 8 inceleme yazısı ve videosunda yer alıyor.

Apple Watch Series 8 İncelemesi

Apple Watch Series 8

  • Gelişmiş sensörler, sağlığınızı daha iyi anlamanıza yardımcı olmak için faydalı bilgiler sunuyor.
  • HÜCRESEL BAĞLANTI — Mesaj gönderin, arama yapın ve online müzik dinleyin. iPhone’unuz yanınızda olmasa bile
  • KOLAYCA KİŞİSELLEŞTİRİLEBİLİR — Farklı boyut ve malzeme seçenekleri, onlarca kayış ve ilgi alanlarınıza hitap eden komplikasyonlara sahip saat kadranları

Apple Watch Series 8 inceleme: Tasarım ve Ekran

Apple Watch Series 8, geçen yıl yenilenmiş bir tasarımla gelen Series 7’nin izinden gidiyor. 45mm ve 41mm olmak üzere iki farklı kasa seçeneği mevcut. Türkiye’de Apple Watch Series 8’in alüminyum ve paslanmaz çelikten yapılmış seçenekleri satılıyor. Renkler de seçilen malzemeye göre değişiklik gösteriyor. Eğer alüminyumu seçerseniz; gece yarısı, yıldız ışığı, gümüş ve kırmızı renkler arasından seçim yapabilirsiniz. Paslanmaz çelik tercih edenler için de renk seçenekleri altın, gümüş ve grafit olarak sıralanıyor. Paslanmaz çelik kasa seçeneğinin sadece hücresel bağlantı özellikli modellerde olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

apple watch series 8 inceleme

Bize inceleme için gelen Apple Watch Series 8, 45mm paslanmaz çelik kasaya sahip ve grafit renginde. Ona eşlik eden kayış ise grafit renkli milano loop. Bu ikilinin toplam fiyatı 24.199 TL ve bu açıdan Apple Watch Ultra’ya fazlasıyla yakın görünüyor. Milano Loop ile birlikte özellikle özel günlerde ve gecelerde giysinize uyum gösterecek bir kombinasyon oluşturabilirsiniz. Bununla birlikte metal kayışı gün boyunca kullanmayı pek istemeyebilirsiniz. Spor için özel bir spor kordon ve günlük kullanım için örgü loop’lar bir hayli kullanışlı oluyor.

Apple Watch Series 8, şimdiye kadar Apple Watch’un sahip olduğu sağlamlık ve dayanıklılık özelliklerini barındırıyor. Suya dayanıklı tasarımı sayesinde açık suda, havuzda, duşta bu saati bileğinizden çıkarmanıza gerek yok. Apple Watch’u yıllardır denizde veya havuzda kullanıyoruz ve herhangi bir sıkıntı çekmedik. Apple Watch Series 8 tam kışa girerken elimize geldiği için suya dayanıklılığını pek deneyimleme imkanı bulmadık. Ancak aynı çizginin süreceğini söyleyebiliriz. IP6X ile belgelenen toza dayanıklılık sayesinde zorlu sporlarda da bu akıllı saat dayanıklı biçimde kalacaktır.

apple watch series 8 inceleme

Tuş ve diğer bileşenlerin yerleşimlerinde değişen herhangi bir şey bulunmuyor. Sağ kenarda kullanışlı bir Digital Crown var. Uygulama menüsüne giriş, kullanıcı arayüzünde gezinti ve basılı tutup bekleterek Siri’yi açma gibi işler için bu birimi sıklıkla kullanıyoruz. Elimizdeki Cellullar modelin ayırt edici özelliklerinden biri olan kırmızı renkli halka bu birimin üstünde yer alıyor. Digital Crown’un hemen altında mikrofon, onun altında da Yan Tuş var. Yan Tuş ise, seçiminize göre açık olan son uygulamalara veya favori uygulamalarınıza erişim sağlıyor. Ayrıca basılı tutarak kapatma menüsüne gidebilirsiniz. Karşı kenarda hoparlör var ve yine yeteri kadar güçlü bir ses çıkışı sunuyor. Telefon görüşmelerinde karşı tarafın sesi rahatlıkla duyulurken bazı saat kadranlarında duyduğumuz seslendirmeler fazlasıyla anlaşılır ve berrak. Aynı durum egzersizler sırasında verilen bilgiler için de geçerli.

2021 yılında Apple Watch Series 7 ile birlikte kasanın büyümesi sonucunda ekran büyüklüğü de her iki kasa seçeneğinde artış göstermiş. Aynı ekran büyüklükleri ve şekli korunuyor. Kenarlara doğru kavis yapan ve su damlasını andıran tasarımı sayesinde Apple Watch Series 8 epey havalı görünüyor. OLED ekran 1000 nite kadar çıkan parlaklığı sayesinde her ortamda rahat görüş sağlıyor. Hep Açık Ekran özelliği de kullanışlı. Bileği hareket ettirmeden saatin kaç olduğunu görebilirsiniz, bu açıdan klasik bir saatin işlevselliği yakalanıyor. Eski veya yeni saat kadranları da bu Hep Açık Ekran özelliğini iyi şekilde kullanıyor. Bu özelliğin pil tüketimine fazla olumsuz bir etkisi yok, ancak pilin işlediği her dakikanın önemli olduğunu düşünüyorsanız, ayarlardan bu özelliği kapatabilirsiniz.

Apple Watch Series 8 inceleme: Sağlıklı Yaşam ve Egzersiz

Apple Watch Series 8, söz konusu sağlıklı olduğunda birçok farklı özelliği selefi Series 7’den miras alıyor. Kalp hızı, kanda oksijen düzeyi, EKG ölçümleri yapabiliyor ve bunlarda doğruluk payı Series 6, Series 7 gibi akıllı saatlerde olduğu gibi yüksek seviyelerde bulunuyor. Tabii ki, bunlar sağlık konusunda tek başına kriterler olarak düşünülemez. Ancak ters giden bir şeylerin olup olmadığı ile ilgili olarak işaret vermesi açısından, söz konusu ölçümler büyük önem taşıyor.

apple watch series 8 inceleme

Apple şimdi, Apple Watch Series 8 ile birlikte sıcaklık algılama özelliğini de getiriyor. Series 8’de bir ekran tarafına, diğeri ise bileğe yakın noktada olmak üzere iki adet sıcaklık sensörü bulunuyor. Bilekten sıcaklık ölçümü uykudayken yapılıyor, bu nedenle uyurken Apple Watch’unuzun bileğinizde takılı olması gerekiyor. Apple Watch, belirli bir sıcaklık derecesini çıktı olarak sunmuyor. Bunun yerine gece boyunca sıcaklık değişimleri izleniyor ve her güne özel olarak temel değere göre sıcaklık değişiminin ne olduğu grafikte gösteriliyor. Bunun için en az 5 gece boyunca Apple Watch’un bilekte olduğu hâlde uyumanız gerekiyor.

Aslına bakarsanız, bilekten sıcaklık ölçümünün bu şekilde yapılması sayesinde vücutta bir şeylerin değiştiği noktasında bir fikir elde edilebilir. Yine de Apple, bunun tıbbi tanı ve tedavi amaçlı bir özellik olmadığını ve tek başına kriter kabul edilemeyeceğini söylüyor. Apple Watch Series 8’i aralıksız deneyimlediğimiz 20 günlük süre boyunca akıllı saat gece boyunca bileğimizde kaldı. Bağlı telefondaki Sağlık uygulamasında ölçüm verileriyle hazırlanan grafiğe baktığımızda, sıcaklık değişimlerinin 1 derecenin altında, ondalık değerde değişimlerle salındığını görüyoruz.

apple watch series 8 inceleme

Apple, Series 8’in sıcaklık ölçümünü ileride farklı sağlık özellikleri için kullanabilir, ancak şu an için kadınlar için önemli bir sağlık durumu olan döngü izleme için kullanıyor. Döngü izleme, vücut sıcaklığındaki değişimle ilgili olarak elde edilen verilerden yararlanarak yumurtlama zamanı ile ilgili olarak geriye dönük tahmin yapabiliyor. Kadının yumurtlama zamanı, bebek sahibi olmayı düşünen eşler için dikkat edilmesi gereken önemli unsurlardan biridir. Bunun tahmini için çeşitli tıbbi araçlar ve yöntemler vardır. Apple Watch Series 8’in bilekten sıcaklık aracılığıyla sunmuş olduğu bu özellik, mevcut yöntemlere bir alternatif olabilir. Bu yöntemin ne kadar doğruluğa sahip olduğu hakkında daha sonra detaylı biçimde bir içerik hazırlamayı planlıyoruz.

Sağlık tarafında watchOS 9 ile birlikte gelen bazı yenilikler var ve Apple Watch Series 8 sahipleri de bundan yararlanıyor. Örneğin Uyku uygulaması, yeni gelen özellikle birlikte REM, Yüzeysel ve Derin uyku safhalarını ve ne kadar uyanık kaldığınızı gösterebiliyor. İlaç uygulaması ise, belirli aralıklarla aldığınız ilaçlarla ilgili anımsatıcılar kurarak bunları kaçırmamanızı ve kontrolü bilekten yapmanızı sağlıyor.

apple watch series 8 inceleme

Egzersiz tarafında da benzer durum geçerli, watchOS 9 ile birlikte gelen yeniliklerden Apple Watch Series 8 sahipleri yararlanabiliyor. Antrenman uygulaması farklı spor türleri için sunduğu geniş yelpaze sayesinde yapmış olduğunuz hareketi yüksek doğrulukla takip etme imkanını sağlıyor. Bir spor salonuna gitmediğim, dışarıda düzenli olarak koşmadığım için Antrenman uygulamasındaki farklı türleri eskisi kadar deneyimleyemiyorum. Ancak dışarıda yaptığım yürüyüşlerin büyük bir kısmını Dışarıda Yürüyüş olarak kaydettim ve sonuçlar da eski Apple Watch deneyimlerime dayanarak yine yüksek doğrulukta görünüyor. Üstelik watchOS 9 ile birlikte Antrenman Görünümleri özelliği sayesinde Kalp Atış Hızı Bölgeleri veya kişiselleştirilmiş aralıklı antrenmanlar gibi ölçüleri tek bakışta görmek mümkün oluyor. Sürekli aynı rotada spor yapanlar için önceki performanslarla yarışma imkanı sunuluyor.

apple watch series 8 inceleme

Apple Watch Series 8 inceleme: Performans, Pil ve Bağlantı Özellikleri

Apple Watch Series 8’de Apple’ın giyilebilir ürünlerine özel S8 işlemci bulunuyor. Bu işlemci sayesinde gayet akıcı, herhangi bir takılmanın yaşanmadığı bir deneyim elde ediliyor. Dokunmatik ekranın performansı da iyi, dokunma ve sürükleme hareketlerine tepkiler hızlı. Böylelikle Digital Crown’a da gezinti sırasında ekran iyi bir alternatif teşkil ediyor.

Pil tarafında Series 7’ye göre fazla değişen bir şey yok. Apple, Series 7’de pil tarafında ilerleme gösterdiğini belirtmişti. Aynı çizgi sürdürülüyor. 18 saat ile yine Series 7’deki pil ömrüne ulaşılabileceği belirtiliyor. Pratikteki deneyimlerimiz de aşağı yukarı bu yönde görünüyor. Apple Watch Series 8’in Cellular modelini genellikle evde veya iş yerinde, telefonun yakınlarda olduğu veya Wi-Fi’ın bulunduğu yerlerde kullandım. Bu gibi ortamlarda Cellular modeli hücresel ağı kullanmıyor. Bu da pil ömrünün avantajına oluyor. Eğer dışarıya yanınıza telefonu almadan çıkarsanız, üstelik gittiğiniz yerde hücresel şebeke sinyali zayıfsa, bundan pil ömrü de olumsuz olarak etkilenecektir. Apple Watch Series 8 Cellular ile şehirden uzak yerlere gitmeyi düşünüyorsanız, şarj adaptörünü yanınızdan ayırmamanız yararınıza olacaktır.

apple watch series 8 inceleme

Apple Watch Series 8’i tek bir şarjla ortalama 24 saat boyunca kullandım. Genellikle her gece yatmadan önce akıllı saati şarj etmeyi tercih ettim. Evdeki çalışma masamda, monitörün hemen altında bulunan ikili MagSafe şarj aleti bu noktada büyük pratiklik sağlıyor. Kutudan çıkan şarj aksesuarı sayesinde hızlı şarj imkanı var. Apple, sadece 45 dakikada 0’dan yüzde 80’e ulaşılabildiğini, sadece 8 dakikalık şarjla 8 saatlik uyku takibinin mümkün olduğunu söylüyor. Pratikteki deneyimler de bu hızlı şarj performansının doğruluğunu ortaya koyuyor. Ancak bunun için kutudan çıkan şarj aksesuarını ya bir MacBook veya yüksek güç çıkışlı dizüstü bilgisayarın USB-C portuna bağlamalı ya da Apple’ın 20W güç adaptörü gibi bir aksesuarı kullanmalısınız.

Bu arada watchOS 9 ile birlikte gelen Düşük Güç Modu özelliğinden bahsetmeden geçmeyelim. Eskiden Apple Watch’ların pil seviyesi yüzde 10’un altına düştüğünde saat güç tasarrufu moduna geçer, bu durumda Apple Watch klasik bir saat gibi, zamanı göstermenin ötesine geçmezdi. Şimdi Denetim Merkezi bulunan pil denetimi üzerinden Düşük Güç modunu açarak saatin Wi-Fi, hücresel gibi bağlantılarını, sensörleri ve Hep Açık Ekran özelliğini kapatabilir, bu sayede kalan pili daha idareli biçimde kullanabilirsiniz. Apple, bu mod sayesinde tek bir şarjla kullanımın 36 saate kadar uzayabildiğini belirtiyor.

Yukarıda bağlantı özelliklerinin bir kısmından bahsettik. Elimizdeki Cellular modelini sahip olduğu hücresel şebeke desteğinden yararlanmak için bir Turkcell hattı gerekiyor. Şu anda sadece bu mobil operatör Apple Watch’un eSIM teknolojisini destekliyor. Apple Watch kullanımı mevcut tarifenizin üzerine ek bir hizmet oluyor ve Turkcell bunu aylık 29 TL’lik ücretle faturalandırıyor. Bununla birlikte ilk 6 ay kullanım ücretsiz, altıncı aydan sonra faturalandırma başlıyor.

Daha önce kullandığım Series 7 Cellular’dan Series 8 Cellular’a eSIM verilerini taşıyabileceğimi gördüm, ancak bunda başarılı olamadım. Apple Watch Series 8’i sıfırdan kurup Hücresel ayarını Watch uygulamasından yeniden etkinleştirmem gerekti. İlk kurulumu tamamladıktan sonra, Watch uygulaması üzerinden Hızlı Giriş yaparak ulaştığım Turkcell sayfasında eski Series 7’nin Cellular aboneliğini kaldırdım. Bunu yaptıktan sonra Series 8 Cellular için abonelik birkaç gün sonra kullanıma hazır hâle gelmişti. Aradaki birkaç günlük süre boyunca başka bir akıllı saati deneyimlediğim için Apple Watch Series 8’i aktif olarak kullanmıyordum. Bu nedenle etkinleştirmenin ne kadar zaman sonra gerçekleştiği konusunda net bir yorum yapamayacağım. İnternetteki forumlarda veya sosyal medyada bazı Apple Watch Cellular kullanıcılarının etkinleştirmede sorun yaşadıklarını gördüm. Benim sorunum benzer gibi görünse de, daha önce Apple Watch Series 7 Cellular’ın ilk kurulumunda herhangi bir sorun yaşamamıştım. Series 8’deki ilk denememde ise sorun daha çok eski saatten yeni saate taşıma bağlantılı oldu.

apple watch series 8 inceleme

Etkinleştirmeyi tamamladıktan sonra Apple Watch Series 8’i yanınızda telefon olmadan kullanmak büyük bir rahatlık sağlıyor. Çoğumuz telefonu yanımızdan ayırmayı düşünemiyoruz, ancak özellikle yazın, fazla cebin olmadığı veya derin cebi olmayan giysilerde telefonu taşımak zahmetli olabiliyor. İşte bu noktada hücresel bağlantı özellikli bir Apple Watch fazlasıyla kullanışlı oluyor. Series 7’yi deneyimlerken denizin kenarında veya ortasında sık sık telefon görüşmesi yapmıştım. Buradan Cellular özellikli akıllı saatin özellikle yazın kullanışlı olduğunu söyleyebilirim.

Telefon görüşmeleri de, Series 8’in sahip olduğu kaliteli ve güçlü mikrofon ve hoparlör ikilisi sayesinde rahatlıkla gerçekleştiriliyor. Siri de sorularınızı ve komutlarınızı hızlı biçimde anlayıp anlaşılır şekilde cevap veriyor. 

Apple Watch Series 8 inceleme: Yazılım

Apple Watch Series 8 piyasaya watchOS 9 yüklü olarak çıktı. Yukarıdaki bölümlerde watchOS 9 ile gelen bazı özelliklerin Series 8’in sunduğu kullanıcı deneyiminde önemli paylara sahip olduğunu belirttik. Bunun dışında, watchOS 9 ile birlikte gelen yeni saat kadranları sayesinde akıllı saatin büyük ekranından iyi şekilde yararlanmak mümkün oluyor. 

apple watch series 8 inceleme

İster doğrudan Apple Watch Series 8’in ekranından ister bağlı iPhone’daki Watch uygulamasından birçok farklı saat kadranını ekleyerek farklı ortamlarda veya zamanlarda Series 8’i daha etkileyici ya da verimli biçimde kullanabilirsiniz. Evde, işte, dışarıda, müzik dinlerken kullanabileceğim farklı saat kadranları oluşturdum. Şimdi Ay’ı temel alan takvimleri temel alan özel bir Ay saat kadranı var. Bu da özellikle dini günler ve geceleri yakından takip edenlerin Hicri Takvimi takip etmesini kolaylaştıracaktır.

Daha önceki Apple Watch’lar gibi Series 8 de, etrafında farklı Apple cihazları bulunanların onlara erişimini ve kontrolünü kolaylaştırıyor. Bir Apple TV’yi kumanda etmek için Apple Watch’u kullanabilirsiniz. Yurt dışından bir HomePod veya HomePod mini hoparlör satın alırsanız, orada çalan parçaların ve sesinin kontrolünü de saatinizden yapabilirsiniz. Siri, sayaç kurma, antrenman başlatma, Shazam aracılığıyla çalan parçayı bulma gibi işlerde bir hayli işe yarıyor. Mesajlar’ı kullanmak da çok rahat, bu noktada Dikte, Türkçeyi anlama ve metne dökme konusunda iyi bir performans sergiliyor.

Apple Watch Series 8 inceleme: Sonuç

Apple Watch Series 8, her ne kadar yeni tanıtılan Ultra modelinin gölgesinde kalmış gibi görünse de, hayatın her noktasında bileğinizde rahatlıkla taşıyabileceğiniz, esnek bir akıllı saat. Farklı kasa ve kayış seçenekleriyle özel günlerde, normal bir günde, dışarıda spor yaparken veya yüzerken bu akıllı saati rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bu açıdan klasik Apple Watch çizgisi değişmiyor.

Series 7 ile birlikte büyüyen kasa ve ekran, gözlerin biraz daha rahat etmesini sağlamıştı. Şimdi Apple, watchOS 9 ile birlikte eklediği yeni Saat kadranları veya egzersiz, uyku ve bunun gibi bilgi gösterimleri sayesinde büyük ekrandan daha verimli şekilde yararlanma imkanı sağlıyor. Series 8’den önce gelen Apple Watch’lar sağlık ve egzersiz takip işini iyi şekilde yapıyordu, en son akıllı saat de bu çizgiden devam ediyor. Yeni eklenen sıcaklık takibi, kadınlar için Döngü izleme içinde yumurtlama zamanını tahminde işe yarıyor, bunun dışında vücuttaki sıcaklık değişiminin bir grafiğini sunmaktan öte geçmiyor. Ancak Apple’ın gelecekte bu sıcaklık sensörlerini daha fazla özellikte kullanacağını düşünüyoruz.

Pil tarafına geldiğimizde Series 8’de Series 7’ye göre değişen fazla bir şey yok. Yine 18 ile 24 saat arasında bir sürede Apple Watch’unuzu şarj etmelisiniz. Ancak gerektiği durumlarda Düşük Güç Modu özelliğini açmak, Apple Watch’u pili azaldığında daha uzun süre, alıştığınız bir Apple Watch gibi kullanmanıza yardımcı olacaktır.Apple Watch Series 8’in incelediğimiz modeli GPS + Cellular versiyonu. Bir de sadece GPS versiyonu var. Eğer iPhone’unuzu hiç yanınızdan ayırmıyorsanız, sizi daha çok akıllı saatin sağlık ve egzersiz özellikleri ilgilendiriyorsa, daha fazla para ödemeden Apple Watch Series 8’in sunduğu güncel performans seviyesine ve zengin kullanıcı deneyimine ulaşabilirsiniz. Ancak dışarıda sıklıkla zaman geçiren, özellikle spor yapan biriyseniz, Apple Watch Ultra da size biraz büyük görünüyorsa, Apple Watch Series 8 iyi bir seçim olacaktır.

Apple Watch Series 8 İncelemesi

Apple Watch Series 8

  • Gelişmiş sensörler, sağlığınızı daha iyi anlamanıza yardımcı olmak için faydalı bilgiler sunuyor.
  • HÜCRESEL BAĞLANTI — Mesaj gönderin, arama yapın ve online müzik dinleyin. iPhone’unuz yanınızda olmasa bile
  • KOLAYCA KİŞİSELLEŞTİRİLEBİLİR — Farklı boyut ve malzeme seçenekleri, onlarca kayış ve ilgi alanlarınıza hitap eden komplikasyonlara sahip saat kadranları
Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

#Apple #Watch #Series #inceleme #yorumlar #video

Facebook

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu