HaberNasıl YapılırSağlık

Hipertansiyon Nedir Ve Belirtileri Nelerdir?

Türkiye’de ve diğer pek çok ülkelerde en sık görülen sağlık sorunlarından bir taneside hipertansiyondur.

Hipertansiyon nedir; Bu sağlık sorunu yaklaşık olarak on iki ay içinde, felç, böbrek yetmezliği, körlük ve kalp krizi gibi çeşitli sorunlarına sebep olarak dünya genelinde yedi veya sekiz milyon insanın ölümüne sebep olmaktadır. Türkiye’de ve diğer pek çok ülkelerde en fazla görülen sağlık sorunlarından bir tanesi hipertansiyondur. Bu sağlık sorunu yaklaşık olarak on iki ay içinde, felç, böbrek yetmezliği, körlük ve kalp krizi gibi çeşitli sorunlarına sebep olarak dünya genelinde yedi veya sekiz milyon insanın ölümüne sebep olmaktadır. Oldukça önemli olan “Hipertansiyon nedir?” sorusunun cevabını anlamak için ise ilk olarak “Tansiyon nedir?” sorusunun cevaplanması gerekir. Tansiyon, atardamarlardaki kan basıncıdır. Bu basıncın çok yüksek olması ise tansiyonun hiper (çok yüksek) seviyeye çıkmasına sebep olur. Tansiyon ölçümlerinde en ideal seviye genel olarak 120/70 mmHg ya da 12/7 mmHg şeklindedir. Bu ölçüm sonuçlarında sol taraftaki değer, kalp kasları kasılırken atardamarlara uygulanan basıncı ve sağ taraftaki değer ise kalp kasları gevşerken atardamarlara uygulanan basıncı göstermektedir. Bu değerleri 140/90 mmHg seviyesinde ve hatta üstünde olması durumunda tedavi gerekebilir.
hipertansiyon nedir
hipertansiyon nedir

Hipertansiyon Çeşitleri Hangileridir?

Ortaya çıkma durumlarına göre hipertansiyon çeşitleri genel olarak ikiye ayrılmaktadır. Bunlar ise şu şekildedir:
  1. Primer Hipertansiyon (Esansiyel Hipertansiyon) Nedir? Primer hipertansiyon ya da diğer adıyla esansiyel hipertansiyon, bu sağlık sorununun çevresel etkenlere bağlı olmadığı durumlardır. Bundan dolayı primer hipertansiyon sorununun sebepleri arasında genetik özellikler, hareketsiz veya stresli yaşam, yaşlılık ve enflamasyon bulunabilmektedir. Özellikle stres, böbrek üstü bezlerinde salgılanan kortizol, noradrenalin ve adrenalin hormonlarından dolayı damarların büzüşmesine ve basıncın artmasına sebep olan en önemli etkenlerdendir. Fakat bu etkenler fark edilmeyebilir.
  2. Sekonder Hipertansiyon Nedir? Sekonder hipertansiyon, belirlenebilen sebeplere bağlı olarak aniden ortaya çıkan hipertansiyon durumudur. Esansiyel hipertansiyon ile aynı sebeplere bağlı olabilse de daha farklı sağlık sorunlarına da bağlı olabilir. Ayrıca sekonder hipertansiyon, diğer türe göre tansiyon seviyesinin daha yüksek seviyelere çıkmasına sebep olabilir.

Hipertansiyon Belirtileri Nelerdir?

Özellikle otuz yaşın üzerinde olanların dikkat etmesi gereken hipertansiyon belirtilerinden bazıları kolaylıkla anlaşılmayabilir. Fakat tansiyon seviyesi 180/110 mmHg seviyesini geçtikten sonra, özellikle şiddetli olarak şu belirtiler görülebilmektedir: • Sık idrar atımı • Görme bozukluklarına bağlı olarak bulanık ya da çift görme • Nefes darlığı • Göğüste baskı hissi • Kalp ağrısı • Çarpıntı • Burun kanaması • Kulak çınlaması • Halsizlik • Baş dönmesi ya da baş ağrısı Bu belirtiler, aynı zamanda ani tansiyon yükselmesi belirtileri olarak da kabul edilebilir. Özellikle göğüs bölgesinde ağrı ya da baskı hissi, en sık görülen hipertansiyon belirtilerinin başında gelir.

Hipertansiyon Tedavisi Nasıldır?

Hipertansiyon tedavisi, hastanın beslenme düzeninde bazı değişiklikler yapılmasıyla başlar. Örneğin tuz, margarin, tereyağı, kuyruk yağı gibi bazı gıda maddeleriyle alkol ve sigaranın tüketilmemesi önemlidir. Hipertansiyon durumunda sarımsak, nar, limon ve yoğurt gibi tansiyon düşürücü besinleri tüketmeye özen gösterilmelidir. Bunun yanı sıra, hipertansiyon tedavisi için uzman hekim tarafından ilaç tedavisi de uygulanabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu